Masal Chai- aromatyczny indyjski specjał

Autor testu: Monika z blogu Łodyżka

W chłodne zimowe dni najbardziej poszukuję rozgrzewających naparów, które powodują że już sam zapach mnie rozgrzewa. Jest kilka takich magicznych zapachów. Jakich? Zaraz Wam opowiem.

Od zawsze kocham herbaty. Wszelakie. Im dziwniejsze smaki, tym lepsze. Od dawna też uwielbiam Indie i rozmaite indyjskie przyprawy. Do mojego ulubionego zestawu przypraw należy kardamon, cynamon, imbir i goździki. Wiele lat musiało upłynąć i wiele herbat musiałam wypić, abym w końcu odkryła kombinację idealną.

Okazuje się że można połączyć te przyprawy w jedną aromatyczną i bajecznie rozgrzewającą herbatę. Każda z wymienionych przypraw ma zdrowotne właściwości. Sprawdźcie sami, taka mieszanka to przepis na herbatę idealną dla prawdziwego konesera.

Co zawiera masala?

Imbir –  jest bogaty w substancje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. To świetny lek na przeziębienie i drobne infekcje. Imbir zawiera w swoim kłączu cenny olejek o działaniu pobudzającym wydzielanie soków żołądkowych. Poprawia i ułatwia trawienia. Olejek z imbiru działa także rozkurczowo. To naturalny i skuteczny sposób na dokuczliwe wzdęcia. Powszechnie znane są łagodzące mdłości właściwości imbiru.

Kardamon – znany jest z tego, że łagodzi objawy niestrawności, wzdęć oraz zaparć. Dzięki temu kardamon uważany jest również za pomocy w walce z otyłością. Spożywany regularnie przyspiesza przemianę materii i pozwala utrzymać linię. Ponadto kardamon po odpowiednim spreparowaniu może uchodzić za afrodyzjak:)

Cynamon – przyprawa ta usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową.

Goździki – wykazują działanie odmładzające, antyseptyczne, uspokajające i rozgrzewające. Przyprawa o pięknym aromacie, to także środek ziołowy, który poprawia apetyt i trawienie. Goździki pomagają w złagodzeniu niektórych dolegliwości. Gdy doskwiera ból zęba, lub dziąseł, warto sięgnąć po goździki, które znieczulą bolące miejsce. Goździki znajdą też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.

Te przyprawy w połączeniu z najlepszej jakości czarną herbata i kryształkami cukru tworzą kombinację Masala Chai, czyli moją ulubioną zimową herbatę. A nawet nie tyle herbatę, bo dla mnie zaparzenie masali to cały rytuał. Po otwarciu woreczka z mieszanką już unosi się ten wyjątkowy zapach, który zawsze przenosi mnie w dalekie kraje.

Zaparzam masalę wsypując do rondelka łyżeczkę herbaty, zalewam ją szklanka wody i doprowadzam całość do wrzenia. Minutę przed wrzeniem dolewam niewielką ilość mleka, aby dopełnić smak. Całość przecedzam przez bambusowe sitko i dodaję miodu w miarę uznania.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego napoju, gwarantuję Wam – jest lepszy od wszystkich słodyczy tego świata. Uwielbiam zimę, choćby za to że dzięki niej odkryłam masalę.

Czego i Wam życzę:)!

Kup Masala Chai

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *